Balaton-felvidéki és az Országos Kéktúra útvonala.

Balaton-felvidéki és az Országos Kéktúra útvonala.

Mindenmás

Míg a Balaton-felvidéki kéktúra a Pétfürdőtől Badacsonyig kalauzol, addig az Országos Kéktúra Keszthelytől a tanúhegyeken át Balatonhenyéig mutatja a Balaton menti természeti és kulturális látnivalókat. Mindkettő kék jelzése bő 100 kilométer hosszan kanyarog itt egymás mellett, egyik a másikat kiegészítve, felülmúlva. Ha végigjárásukat igazolni szeretnénk, fontos a kék jelzések követése, de bármilyen irányban és szakaszokban teljesíthetjük.

A kéktúrázók rengeteg izgalmas helyet fedezhetnek fel a környéken. Vállus után mindenképp érdemes felmászni a Kő- orra nevű kilátópontra, ahonnan szokatlan szögből pásztázhatjuk végig a tanúhegyeket, Badacsonytördemic irányába pedig a Szent György-hegy látnivalói kihagyhatatlanok – különösen a bazaltorgonák. Egészen különleges a Salföldi Major és állatsimogató, a Kékkúti forrás itt fakadó vizét pedig feltétlenül kóstoljuk meg. Várromokból és kilátókból sincs hiány, csak győzze az ember a sok emelkedőt. Viszont megérik a fáradságot, hiszen a Balaton kék vize adta háttér a zöldellő hegyek ölelésében feledhetetlen élmény marad.

„Nagy vágyam végigmenni rajta, mivel olyan helyeken visz az útvonal, hogy az egyszerűen csodálatos” – mesélte róla lelkesen Trokán Nóra, a Best of Balaton egyik kurátora.

Kövess minket instagramon!