Patkó Büfé Zamárdi
Mintha csak körzővel-vonalzóval mérték volna ki, annyira Zamárdi mértani közepén helyezkedik el a legendás Patkó Büfé. Öhlmann Gyula egyszerű, ám nagyszerű büféje a parttól pár sarokra található, így klasszikus strandbüfének hiba lenne nevezni. Az intézmény egyik különlegessége, hogy mindenből törekszik helybelit használni: itt balatoni termelők alapanyagaiból készült ételek, térségi borok és házi szörpök várják a betérőt. Mindenképpen meg kell említeni a bográcsételeket, illetve a sült vagy füstölt angolnát is!
Az 1977-ben nyitott büfé mára sok tulajdonosváltáson esett át, Öhlmann Gyuláék is már nyolc éve dolgoznak a Patkó Büfén. Sok munkájuk volt benne, hiszen a „régi, megkopott Patkó Büfét” vissza kellett hozni a köztudatba mint azt a helyet, ahol a vendég jót kap jó áron. „A rövid élelmiszerláncoké a jövő” – vallja a tulajdonos, aki az első pillanattól kezdve a helyi termelőket részesítette előnyben. A Patkó Büfében így Balaton-melléki halakat, kistermelői hurkákat, sült kolbászokat, pecsenyehúst, pirított csülköt is lehet falatozni, kecske és birka, különböző sajtok, szezonális zöldségek is az ételekbe kerülnek. A szörpöt ők készítik, a sör is környékbeli főzdéből jön, a borlapot pedig helyi borászokkal rakják össze.